Zwembad Krommerijn

Zwembad-Krommerijn-03_Fotografie-Maartje-de-Nie

Zwembad De Krommerijn, een ontwerp van Jeanne Dekkers Architectuur in samenwerking met Wehrung Architecten, is het enige openluchtzwembad in Utrecht. Door een unieke combinatie van vormgeving en techniek kan het zwembad het gehele jaar door gebruikt worden. In de zomer is het een openluchtzwembad, ‘s winters overdekt men het bad met een lucht gevuld kunststof dak, met sterk isolerende kwaliteiten.

Als inspiratiebron voor het nieuwe bad koos Jeanne Dekkers Architectuur de bijzondere ligging van het bad aan de Oude Rijn, een plek met duidelijke sporen van de Romeinse tijd.

Bij de Romeinen maakte het ritueel van baden en saunabezoek een belangrijk deel uit van de samenleving: het leek een passende ambiance voor het nieuwe zwembad. Het ontwerp van de zwemzaal voorziet daarom in een omloop met zuilen die het te openen dak dragen. Deze omloop kan tevens als tribune dienen bij wedstrijden.

De ligging in het groen, langs de Hollandse Waterlinie en bij de rivier de Kromme Rijn was reden om te kiezen voor robuuste, natuurlijke materialen, waarbij het bad zo ontworpen is dat de gevel ook van binnenuit een buitengevel lijkt.

Zwembad-Krommerijn-Situatie

De constructie en de structuur van de kolommen in de omloop zijn van buitenaf zichtbaar. Binnen deze structuur is gebruik gemaakt van een bijzondere baksteen van verschillende afmetingen. Dit samen met de lichte voeg zorgt voor een fraaie horizontale belijning.

Door middel van de grote beweegbare glazen wanden wordt in de zomer buiten naar binnen gehaald. Alle programmaonderdelen zoals kleedruimtes, horeca en kantoren, zijn op zo’n manier georganiseerd dat het zwembad zowel in de winter- als in de zomerperiode optimaal functioneert.

Het bad is een aantrekkelijke plaats geworden waar mensen uit Utrecht en omgeving, jong en oud, graag naar toe komen om er prettig te verblijven, te recreëren en te sporten.

14 reacties op “Zwembad Krommerijn”

 1. Ik kies voor het mooie en heldere zwembad ontwerp van Jeanne Dekkers

 2. Mijn voorkeur gaat uit naar het zwembad, omdat de historische context is verbonden met het nu en de toekomst. Oude badrituelen zijn nog even relevant en bruikbaar als vroeger. Dit ontwerp is beste voorbeeld van contextueel ontwerpen en duurzaam bouwen. Gefeliciteerd!

 3. Jan van Dalen zegt:

  Door de licht inval een absolute topper.

 4. Bart zegt:

  Wat een prachtig ontwerp welk vanzelfsprekend mijn stem heeft gekregen !!!!

 5. Prachtige architectuur. Ben jaloers op Jeanne Dekker; zij kan architectuur zo heerlijk zichtbaar maken. Dat is in mijn vak een stuk lastiger…

 6. Henk den Boer zegt:

  Mooi ontwerp, schitterende lichtinval en heel apart met de galerij boven !

 7. Huub Wintraecken zegt:

  Mooi ontwerp waarin het lichtinval de juiste dimensie krijgt

 8. Wat een mooi ontwerp weer van Jeanne. Veel licht en hoogte. Het lijkt mij er heerlijk zwemmen.

 9. Milene zegt:

  Mooi strak ontwerp en tegelijkertijd aaibaar door lichtinval en weldoordachte functionaliteit. Prachtig!

 10. annemieke de kler zegt:

  Glashelder ontwerp met mooie lijnen en lichtinval.
  Geweldig gebouw met galerij!

 11. Thijs van Leeuwen zegt:

  Mooi glasscherp met veel licht omgeven ontwerp. Fijne combinatie van moderne materialen die het in Utrecht goed zullen doen. Wanneer kunnen we een duik gaan nemen?

 12. Aty Janzen zegt:

  Mijn stem zal zijn voor het ontwerp van zwembad Kromme Rijn.

 13. Bart zegt:

  Laat de Olympische Spelen maar komen.. het zwembad hebben we al.

  Mijn stem gaat naar Zwembad Krommerijn

 14. sandra genet zegt:

  Krommerijn krijgt mijn stem. Niet alleen een heel mooi gebouw, maar wat een uitzicht naar buiten en naar binnen! Idd goed gelukt in samenhang met de historie van deze omgeving.

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!