Woonwinkelpand Steenweg

De Steenweg is één van de oudste straten in de historische binnenstad van Utrecht. Het bestaande pand was één van de weinige panden aan deze Steenweg zonder monumentale status en was in slecht verhuurbare staat. Als voorwaarde voor sloop stelde de gemeente dat er een ‘nieuw monument’ zou worden teruggebouwd.

_0004728_OKE_CocacolaHet nieuwe bouwvolume volgt de contouren van de oorspronkelijke bebouwing, die het gebouw subtiel geleden in hoofd- en bijbouw. Het ritme van de raamopeningen volgt deze geleding en kent een klassieke ordening. De ongelijke tweedeling in de voorgevel, refereert aan de twee panden die er oorspronkelijk hebben gestaan en sluit aan op de parcellering aan de Steenweg. Ook de dakvorm voegt zich in het daklandschap van de binnenstad.

Daar waar de vormentaal klassiek is, is het gebouw modern in detail. Natuurstenen kaders accentueren de etalages van de winkel en vormen samen een plint. De gevels zijn rijk in kleur en textuur door toepassing van lange, handgevormde bakstenen. De witte raamkaders contrasteren met dit oppervlak.

_0004832 OKEIn het pand bevindt zich een winkelruimte over 2 verdiepingen, met daarboven 13 studentenkamers en een dakterras. Om de archeologisch waardevolle ondergrond en de middeleeuwse kelderwanden te bewaren is het gebouw over de kelders heen gebouwd.

 

Architect: Dreessen Willemse Architecten

Foto’s: Arthur Bagen

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!