Victas Centrum voor Verslavingszorg

VICTAS-Centrum voor Verzlavingszorg, Centre for addiction treatment, Suchttherapie-Zentrum, JDdV-Architects, 2013

Victas, een kliniek voor verslavingszorg, was gehuisvest op talrijke locaties verdeeld over vrijwel de hele stad Utrecht. Victas heeft daarom in 1998 een gedeelte van het voormalige Wilhelmina Kinderziekenhuis in de binnenstad van Utrecht op aanwijzing van de gemeenteraad aangekocht met het doel hierin een verslavingskliniek te vestigen.

Victas heeft daar in eerste instantie een plan voor gemaakt passend binnen het vigerende bestemmingsplan (met behoud van de bestaande gebouwen waaronder een 30 meter hoge beddentoren) en waarvoor destijds ook een bouwvergunning is verkregen.

Als gevolg van veranderend overheidsbeleid mbt o.a. beschikbare onderhouds- en beheerbudgetten voor de komende decennia heeft Victas in 2000 ons gevraagd deze voorgenomen bouwplannen nog eenmaal tegen het licht te houden.

Op basis van de vervolgens door ons bureau verrichtte voorstudie heeft Victas ons de opdracht gegeven om deze locatie te herontwikkelen ten behoeve van de nieuwbouw van een verslavingskliniek (ca. 7200 m2 bvo) gecombineerd met een groot aantal ambulante functies en voorzieningen.

Centrum Maliebaan, Utrecht, VICTAS-Centrum voor Verzlavingszorg, Centre for addiction treatment, Suchttherapie-Zentrum, JDdV-Architects, 2013

Met dit nieuwe uitgangspunt werd het mogelijk vooral ook een evenwichtiger inpassing van het volume (pve) op deze locatie te realiseren. Aan de hand van een uitvoerige modellenstudie is besloten om de eerste kadastrale kaart (1832) van dit gebied te gebruiken als onderlegger voor het bepalen van de positie, de grootte en de oriëntatie van de toekomstige gebouw(delen).

De daarvoor standaard geschikte bouwdelen zijn opgeknipt en aangepast aan de fijnmazige structuur van de oude stad. De cluster van woonblokken verkrijgt door de aaneenschakeling van nauwe doorgangetjes en intieme ruimten weer de sfeer van de middeleeuwse stad terug.

De gebouwdelen zijn zo compact en functioneel mogelijk opgezet in relatie tot het pve maar ook met het oog op een veranderende bestemming in de toekomst.

De woon/zorgfunctie is ondergebracht in vijf afzonderlijke clusters die, als ware het zelfstandige woningblokjes, op de meest zuidelijk strook van het complex zijn gesitueerd. In de middenstrook zijn gebouwen gesitueerd voor behandelen (zorg) en management & staf functies.

In het gebouwdeel in de strook direct grenzend aan de ABC straat zijn voornamelijk de publieks-, ambulante en logistieke functies ondergebracht. Onder het totaal beschikbare oppervlak is een stallingsgarage in opdracht van de gemeente Utrecht gerealiseerd.

De materialisatie zorgt voor een rijkdom aan eenvoud, voor contrasten die een avontuurlijk spel van licht, ruimte en sfeer mogelijk maken.

Tezamen met het interpreteren van de verkaveling van de oorspronkelijke erven ontstaat zo een bijzonder woon/zorgcluster dat ver af staat van het rumoer van de binnenstad, terwijl het er pal tegenaan leunt: een optimum tussen programma, beschikbare middelen en locatie.

15 reacties op “Victas Centrum voor Verslavingszorg”

  1. Oxie de Visser zegt:

    Ik vindt het een super mooi en leuk gebouw.
    En prachtig ontworpen
    Daarom vindt ik dat JDdV architecten moet winnen

  2. Erik Flore zegt:

    De inrichting vind ik (als medewerker van Victas) niet zo praktisch, maar optisch is het een schitterend gebouw in een heel mooie (museum)buurt van Utrecht.

  3. Frederik Ruijter zegt:

    De uitstraling maar ook de binnenstraling van het gebouw is fijn. Een prettige plek om te werken. Wel een paar praktische minpunten waar uitvoerend werkers mee te maken hebben. Waarschijnlijk zijn de laatsten zoals wel vaker gebeurt toch onvoldoende geraadpleegd en is dit niet op conto te schrijven van het architectenbureau.
    Spijtig, maar verbeterbaar zijn de afdekfolies welke onlangs van binnen en van buiten op ramen zijn geplakt. Hoewel begrijpelijk dat op sommige plekken het transparante karakter een onbeschermd gevoel gaf, is dit op onnodig veel ramen gedaan en vraagt het wanstaltige formaat om een herschikking door een graficus.

  4. Angelique Huntink zegt:

    Mooi gebouw in de binnenstad van Utrecht.
    Verschillende materialen, zoals de bakstenen zowel binnen het gebouw als buiten. Glas met tekst op de buitenmuren.
    Modern met sfeer!

  5. Stella Rosenbach zegt:

    Ik vind het gebouw te dominant in deze prachtige omgeving gezien de concentratie van kleinere woningen en het gezicht op het prachtige museumkwartier waar je iedereen goede zichtlijnen gunt. Het afplakken van de ramen zegt genoeg! Ook Victas vindt het dan toch te dicht op de omliggende woningen staan? In die zin doet een op zichzelf genomen mooi ontworpen gebouw de totale woonomgeving geweld aan. De context waarin een gebouw ontworpen is moet ook meetellen.

  6. Nico Messing zegt:

    Gegeven de mogelijkheden die onze oude binnenstad biedt, zeker geen lelijk gebouw. Waar de opdrachtgever en -nemer echter aan voorbij zijn gegaan dat het oude WKZ nooit op die plek had mogen komen. De hofjes die er toen stonden, waren weliswaar verloederd, maar het waren wel authentieke hofjes die bij onze binnenstad horen.
    De bouwers van de beddentoren van het WKZ vonden hun gebouw zelf ook foeilelijk en niet in het gebied passen. Daarom waren de twee hoogste etages anders van bouw (zonder omloop). Ze hadden het idee en hoop ooit minimaal twee etages weer te kunnen slopen.
    Al met al heeft Victas teveel kubieke meters gekocht en verstikt het gebouw de omgeving. Komt ook omdat de Groenestraat vol is gezet met een veel te hoge en sombere rij huizen.

  7. Nico Messing zegt:

    Reageren is zinloos. alleen de eerste vijf (positieve) berichten blijven zichtbaar

  8. Edgar zegt:

    @Nico, er zit alleen wat tijd in het goedkeuren van de reacties. Bij deze gepubliceerd.

  9. Johan zegt:

    Dit gebouw klopt niet:
    – stedenbouwkundig slaat het de plank volledig mis door het zeer grote volume op een kwetsbaar stukje binnenstad dat juist wordt gekenmerkt door zijn kleinschaligheid en fijnmazigheid
    – functioneel voldoet het niet: de door de architect beoogde transparantie in de werkruimtes voor de centrale diensten leidde tot ‘aapjes’ kijken, waardoor het personeel in no-time de glazen buitenwanden (met plastic folie!) tegen inkijk heeft afgeplakt
    – en dan hebben we het nog maar niet over de problematiek die een afkickcentrum in het hart van het museumkwartier veroorzaakt. Maar daar kan het gebouw ook niets aan doen.

  10. johan hensbroek zegt:

    een gewaagd stuk moderne stadsvernieuwing, er zal altijd gezeik van komen hoe meer hoe beter dat is teken van leven, daarom een goed complex, prima de luxe. wat mij betreft winnen !

  11. Wim van Kippersluis zegt:

    Een prachtig project en ook een aanwinst voor de stad in een nieuw jasje.

  12. Betsy de Keizer zegt:

    Citaat: De materialisatie zorgt voor een rijkdom aan eenvoud, voor contrasten die een avontuurlijk spel van licht, ruimte en sfeer mogelijk maken.
    Zoiets is de hoofdprijs waard. Betsy de Keizer

  13. Een heel zorgvuldig ontworpen gebouw in bijna onmogeijke omstandigheden.
    Heel knap.

    Hans

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!