Universiteitsbibliotheek Drift

Universiteitsbibliotheek_Foto-Rene-de-Wit-01

Het voormalige werkpaleis van Lodewijk Napoleon uit 1807, gesitueerd aan de Drift, is de afgelopen jaren grondig verbouwd en gerenoveerd. De nieuwe Universiteitsbibliotheek Binnenstad huisvest 14 kilometer collectie en 800 studieplaatsen.

Het complex is opnieuw verankerd in de stad door op diverse strategische locaties entrees te maken die leiden naar de centrale, publiekstoegankelijke ruimtes. Door de nieuwe entrees manifesteert de universiteitsbibliotheek zich open en transparant naar de stad.

Een groot plein, te betreden via de monumentale Wittevrouwenpoort, biedt de mogelijkheid voor grote evenementen voor universiteit en stad.

Door de besloten ligging vormt het plein een rustgevende plek in de binnenstad waar student en stad elkaar in de luwte ontmoeten.

Universiteitsbibliotheek_Foto-Rene-de-Wit-05

Het uitgangspunt van het ontwerp is het realiseren van een natuurlijke ontmoetingsplek van onderwijs en onderzoek, van medewerker en student, van universiteit en stad in het hart van het Driftcluster. Een plek waar zowel de student als de boeken centraal worden gesteld. Toegankelijk, transparant, uitnodigend, representatief en rustgevend zijn enkele kernwaarden voor de identiteit en beleving van het complex.

Naast de functionele en pragmatische oplossing van het programma brengt het ontwerp de intrinsieke kwaliteiten en ruimtelijke structuren van de onderling sterk afwijkende gebouwen terug aan de oppervlakte.

Bewust is gekozen voor een eenduidige materialisatie, detaillering en kleurstelling waardoor er eenheid ontstaat in het gebouwencomplex. Daarnaast is er bijzondere aandacht besteed aan het integreren van de complexe installatietechniek en het vormgeven van alle interieuronderdelen zoals studietafels, raadpleegplekken, balies en de speciaal voor dit project ontwikkelde armaturen.

De studieplaatsen zijn grotendeels gesitueerd aan de gevel, de collectie in open opstelling staat haaks op de gevel. Hierdoor wordt het gebouw licht en transparant en nodigt het uit tot interactie. Er ontstaat een studieuze en sfeervolle werkomgeving waar studenten kunnen dwalen tussen de collectie en waar ruimte wordt geboden aan ontmoeting en informeel contact.

2 reacties op “Universiteitsbibliotheek Drift”

  1. Margot Mombers zegt:

    ‘n prachtige ontmoetingsplaats en een mooi vormgegeven en functioneel gebouw: een parel in de binnenstad

  2. Stan van Beckhoven zegt:

    Schitterend ,functioneel ,gebouw, een aanwinst ,

    voor onze mooie Domstad.

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!