Turnzaal Nieuw Welgelegen

Vier onafhankelijk turnverenigingen werken samen in de nieuwe Turnzaal een “trainingsaccommodatie op 3 sterren niveau met de mogelijkheid wedstrijden te houden”.

Het gebouw is een onderdeel van de herontwikkeling van sportpark Nieuw Welgelegen. Het even eens door NL Architects ontworpen gebouw voor omni-vereniging Zwaluwen Utrecht 1911 en de immense multifunctionele accommodatie van AGS architecten waren al eerder gerealiseerd.

De Turnzaal was het derde en voorlopig laatste gebouw dat op deze locatie is opgeleverd.

Turnzaal-Nieuw-Welgelegen_Foto-Luuk-Kramer-02

Het ontwerp van de Turnzaal draagt een oplossing aan voor de onmogelijke spagaat van veel sportzalen: daglicht is noodzakelijk om de ruimte leefbaar te maken maar ramen hebben een nadelig effect op de prestaties.

Door dit gegeven worden de meeste sportzalen en Turnhallen uitgevoerd als gesloten en rechthoekige dozen.

Het programma van eisen stelde nadrukkelijk dat in de wedstrijdruimte op geen enkele wijze daglichttoetredingen mogen plaats te vinden; de mogelijke afleiding door te sterke wisselingen in lichtintensiteit zouden training en wedstrijden ongunstig kunnen beïnvloeden.

Door het bovenste deel van de gevel ‘af te pellen’ ontstaat er ruimte tussen de dakrand en de wand: daglicht valt nu in de Turnzaal. Door de gebogen vorm worden sterke licht contrasten vermeden: er ontstaat een geleidelijke overgang van lichtintensiteit die naar boven toe lichter wordt.

Als bonus ontstaat door het naar buiten ‘af pellen’ van de gevel een sculpturale vorm: een gebouw met een optimistisch gebaar.

3 reacties op “Turnzaal Nieuw Welgelegen”

  1. jan van schaik zegt:

    Als 4e stad van Nederland en na veeeeeel jaren praten, vergaderen een eigen zaal.
    Het kan niet mooier zijn.

  2. Roel Petri zegt:

    Prachtig die samenwerking.

  3. Johan zegt:

    De Rietveldprijs hoort te vallen op een project waar we als stad blij van worden.
    Dit project is zo’n project.
    Bravo!

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!