TivoliVredenburg

VreU 13_ext-701©LK_20150310_14069-70xlowresWaar ooit het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht was is nu het torenhoge Muziekpaleis TivoliVredenburg als een opeenstapeling van een pop-rockzaal voor 2000 personen, een kamermuziekzaal met 543 zitplaatsen en verder een crossoverzaal (600 gasten) en een zaal met club voor jazz- en andere meer besloten uitvoeringen (totaal 575 personen) en tenslotte is er nog de grote muziekzaal met 1.717 zitplaatsen, gehandhaafd en gerenoveerd, als nieuw. Daarbij komen nog een grand café en een restaurant op de begane grond en een foyers op 20-26 meter hoogte. Vanuit hier kijk je over de stad uit. In totaal kan TivoliVredenburg 7500 mensen faciliteren.

VreU 13_ext-701©LK_20150310_14058-177lowresIedere zaal heeft een eigen dak, dat dient als plein of terras. Zo is een serie stedelijke ruimtes ontstaan met ieder een eigen karakter; onderling verbonden met op veel plekken onverwachte spectaculaire uitzichten over de binnenstad. De verschillende opdrachtgevers hadden een voorkeur voor verschillende architecten, zodat de opgave was om gezamenlijk met hun respectievelijke opdrachtgevers alsmede de Gemeente als primaire bouwheer tot een gemeenschappelijk resultaat te komen. Binnen één gebouw kon ieder onderdeel zo zijn eigen identiteit krijgen en die plaatselijk bovendien naar buiten toe tonen, waarbij het gebouw zich in de stad als één geheel tracht te manifesteren. Zo ontstond een collageachtig geheel bestaande uit een conglomeraat van kleinere eenheden.

VreU 13_int-701©LK_20150310_14122-16cDe buitengevel is geen neutrale schil rond de expressieve volumes van de zalen, maar speelt zelf ook een zeer nadrukkelijke rol in het geheel. TivoliVredenburg ligt aan de nieuwe Catharijnesingel en aan het Vredenburg Noord. Het is in contrast met het oude Muziekcentrum een sterk naar buiten gericht gebouw met gebouwhoge glazen gevels. Door de gehele expeditiehof ondergronds te leggen is direct rondom het gebouw een autovrij maaiveld ontstaan. Aan de westzijde liggen horeca gelegenheden waar in de toekomst aan de nieuwe gracht in aanleg terrassen zullen verschijnen.

Architecten: Architectuurstudio HH, Jo Coenen Architects & Urbanists, Architectuurscentrale Thijs Asselbergs, NL Architects

Foto’s: Luuk Kramer

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!