Stadskantoor

3001_01_N1415Het nieuwe Stadskantoor Utrecht staat op een veelbelovende, maar uiterst complexe locatie: deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal. Het toegankelijk maken van zowel stationshal als stadskantoor vanaf het plateau boven de sporen vormt één van de uitdagingen. De complexiteit van deze ontwerpopgave wordt nog vergroot door de geplande vervoersknoop van bus- en sneltramverbindingen op maaiveldniveau, en procedureel door het grote aantal deelnemende partijen met bijbehorende – tegengestelde – belangen.3001_01_N1439_lowres

De lagere verdiepingen van het stadskantoor zijn bestemd voor publieke functies. Niveau zes tot elf zijn rechthoekig en verbinden de twee kantoortorens. De stabiliteitsverbanden zijn in de gevel afleesbaar. De zuidelijke toren rust op slechts enkele steunpunten. De grote omvang vraagt om een ‘stedelijke ecologie’, waarbij elk type plattegrond zoekt naar daglicht en doorzicht.

Het interieur van Stadskantoor Utrecht is ontworpen voor een modern kantoorconcept met flexibele, persoonsongebonden werkplekken. Drie verdiepingen (niveau 6, 11 en 21) worden ingericht als plaza voor vergaderen, eten en ontmoeten. Deze niveaus hebben een grotere plafondhoogte.

Architect: Kraaijvanger

Foto’s: Stijn Poelstra

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!