RTV Utrecht Publieksprijs gaat naar de Parkpergola van West 8!

Op een prachtige zondagmiddag werd gisteren de dertiende editie van de Rietveldprijs 2015 uitgereikt aan een zeer vereerde Herman Hertzberger voor het project TivoliVredenburg. Herman Hertzberger nam de prijs namens het hele ontwerpteam (Herman Hertzberger en Patrick Fransen van Architectuurstudio HH i.s.m. Jo Coenen Architects & Urbanists, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs en Pieter Bannenberg van NL Architects) in ontvangst van juryvoorzitter Jacob van Rijs. De RTV Utrecht Publieksprijs werd uitgereikt door de directeur van RTV Utrecht, Paul van der Lugt, aan Adriaan Geuze voor het ontwerp van de parkpergola in het Máximapark in Leidsche Rijn. Het project had een overgrote meerderheid van de publieksstemmen ontvangen en werd daardoor de publiekswinnaar van deze editie.

De ruim 150 aanwezigen werden in de prachtige zaal Cloud Nine warm ontvangen door de trotse medewerkers van TivoliVredenburg. Het is de traditie van de Rietveldprijs om, indien mogelijk, de prijs uit te reiken in het prijswinnende gebouw. Dit is nadrukkelijk geen criterium voor de jury bij het kiezen van een winnaar, maar het toeval wil dat TivoliVredenburg zich hier natuurlijk bij uitstek voor leent. De professionele organisatie van TivoliVredenburg liet dan ook niets aan het toeval over, en zette haar beste beentje voor om de bezoekers aan de uitreiking een feestelijk ontvangst te bieden.

Utrecht Rietveldprijs-1670756

Pieter Hooimeijer, voorzitter van de Stichting Rietveldprijs heette de aanwezigen welkom, waarbij hij nog eens refereerde aan de doelstellingen van de Stichting Rietveldprijs: een bijdrage te leveren aan de openbare discussie teneinde de kwaliteit van de gebouwde omgeving te bevorderen. De prijs wordt uitgereikt aan een uitgevoerd project waarbij de kwaliteit van het project zelf geprezen wordt, maar ook de bijdrage aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht. Met deze fraaie phrases in het achterhoofd werden de filmpjes getoond die RTV Utrecht maakte van de shortlist van 8 projecten die nog kans maakten op de RTV Utrecht Publieksprijs:

–       Park pergola Máximapark |  West 8

–       P+R De Uithof  |  KCAP en Studio SK

–       Anne Frankschool |  Mecanoo

–       Uitbreiding IKEA  |  Knevel Architecten

–       Kop van Lombok  | Marlies Rohmer

–       Woonwinkelpand Steenweg  |  Dreessen Willemse Architecten

–       TivoliVredenburg  | Studio HH, Jo Coenen & Co Architects, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, NL Architects

–       Stadskantoor Utrecht | Kraaijvanger

Na deze intro kwam Paul van der Lugt, directeur RTV Utrecht op het podium om de RTV Utrecht Publieksprijs uit te reiken aan…  Parkpergola Máximapark van West 8! Blij gejoel uit de zaal liet blijken dat er een grote schare fans van het project en medewerkers van West 8 aanwezig waren. Adriaan Geuze kwam naar voren om de prijs (een sculptuur) in ontvangst te nemen en gaf de zaal nog een mooi inzicht in het proces van de totstandkoming van de parkpergola mee.

Utrecht Rietveldprijs-1670789
Fotograaf Ossip van Duivenbode gaf daarna een, letterlijk en figuurlijk, inspirerend inkijkje in zijn standpunten over het fotograferen van de 8 projecten. Als een waar avonturier begaf hij zich op daken en in vliegtuigen om maar steeds de juiste invalshoeken te vinden voor de meest spectaculaire foto’s. Verschillende ‘oooohhs’ en ‘aaaahhs’ klonken door de zaal bij het tonen van zijn vogelvluchten en andere perspectieven. Zoals een echte architect betaamt vond architect Herman Hertzberger dat Ossip de foto van zijn TivoliVredenburg toch net even iets anders had moeten afsnijden, maar gelukkig is een fotograaf – net  als een architect – een kunstenaar met een eigen visie op zijn werk.

De overgang naar de uitreiking van de prijs door Jacob van Rijs was daarmee een feit. Van Rijs zette kort de procedure uiteen die hij met de jury – bestaande uit Marina de Vries, Jan Bakers en Eric Frijters, had gevolgd om te komen tot de shortlist van 8 projecten. Hij gaf ook aan welke projecten de jury echt hadden geraakt: de Anne Frankschool van Mecanoo vanwege de warmte en prachtig materiaalgebruik in het interieur, en de Kop van Lombok van Marlies Rohmer om te laten zien: zo ga je met binnenstedelijk wonen om. Een gebaar van buiten, en een heel prettige woonomgeving met veel (gedeelde) buitenruimte van binnen.

Maar de overduidelijke winnaar werd toch TivoliVredenburg. De complexiteit van het project en het proces, het samenwerken van de verschillende architecten binnen één grote opgave, het laten samensmelten van vele soorten bezoekers in een publiek gebouw dat als verticale stad functioneert binnen de stad… het waren allemaal redenen om dit project te belonen met de Rietveldprijs 2015!

Utrecht Rietveldprijs-1670841

Architect Herman Hertzberger nam namens het gehele ontwerpteam de prijs in ontvangst en vertelde ook nog eens hoe bijzonder het was om met zo’n uitgebreid team aan deze bijzondere opgave te werken. Een kroonstuk op zijn werk. Jacob van Rijs overhandigde hem de publicatie Rietveldprijs 2015 die onder redactie van Mascha van Damme en Mark Hendriks verscheen bij Uitgeverij Thoth. Namens de Stichting Rietveldprijs ontving Herman Hertzberger tevens een uitvergroting van de foto van TivoliVredenburg van Ossip van Duivenbode.

Utrecht Rietveldprijs-1670869

De middag werd voortgezet met een borrel en rondleidingen door het gebouw door medewerkers van Herman Hertzberger. De publicatie werd bewonderd en er werd nog lang nagepraat.

Volgend jaar een Rietveldprijslezing en in 2017 weer de volgende Rietveldprijs!

 

 

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!