Rietveldlezing op 9 november 2014 door Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water

Van park tot landschap, de groene ruimte van Utrecht

Parken en groene openbare ruimte zijn de longen van de stad. Hier wordt gerecreëerd, ontmoeten mensen elkaar en vinden stadsbewoners de ruimte die ze vaak rond hun eigen woning missen.

Gerard Til, Utrecht in Beeld

Maar de stedelijke openbare ruimte dreigt tussen wal en schip te vallen. Er is niet alleen een gebrek aan geld, de kwaliteit van het publieke domein behoort niet langer tot de absolute verantwoordelijkheid van de overheid. De kwaliteit van stedelijk groen lijdt daaronder, terwijl dit juist voor een belangrijk deel de kwaliteit van een stad bepaalt. Wat is hier aan te doen en wie kan er iets aan doen?

In de Rietveldlezing geeft Rijksadviseur voor Landschap en Water Eric Luiten op bevlogen wijze een visie op de opgaven en mogelijke strategieën voor de stad Utrecht. Welke rol kunnen de grote landschappen rondom de stad spelen en welke kansen liggen er om kwalitatieve openbare ruimte te koppelen aan andere actuele opgaven?

Prof. ir. Eric Luiten is per 1 september 2012 Rijksadviseur voor Landschap en Water. Hij is werkzaam als zelfstandig landschapsarchitect en was tot voor kort deeltijdhoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp aan de TU Delft. In 2004 was Luiten medeauteur van de publicatie Panorama Krayenhoff over de toekomst van de Nieuwe Hollandse Waterlinie – als Rijksadviseur is Luiten ook voorzitter van het kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van 2008 tot en met 2012 was hij provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in de Zuid-Holland.

Datum: zondag 9 november, 15.00 uur

Locatie: Boothzaal, Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3 (Uithof)

Schrijf je nu in