Rietveldlezing op 18 juni 2016 door Tom Frantzen op Dag van de Architectuur

“Utrecht op stand”
25 jaar stedelijke kwaliteit samengevat in 13 Rietveldprijzen”

In de tweejaarlijkse Rietveldlezing spreekt Tom Frantzen, architect en scheidend voorzitter van de Utrechtse Commissie Welstand en Monumenten tijdens de Rietveld Jubileumlezing over “Utrecht op stand”. Tijdens de Dag van de Architectuur wordt deze lezing gegeven ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum. De 13 Rietveldprijzen van de afgelopen jaren zullen de revue passeren. Hoe hebben deze projecten bijgedragen aan 25 jaar stedelijke kwaliteit?

25 jarig Jubileum Stichting Rietveldprijs
De Stichting Rietveldprijs bestaat 25 jaar. Met de uitreiking van de prijs in 1991 werd de eerste steen gelegd voor een traditie waarin de bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad Utrecht worden geanalyseerd, gefotografeerd en becommentarieerd. De dertien publicaties die de Stichting Rietveldprijs in de afgelopen 25 jaar het licht heeft laten zien, geven een onderbouwd betoog over die kwaliteit en inzicht in de recente geschiedenis van een zich snel ontwikkelende stad.  De toekomst zal uitwijzen of Utrecht tijdens de grote schaalsprong waar we nu midden inzitten, haar unieke kwaliteiten kan behouden en vooral nieuwe kwaliteiten kan toevoegen. De Stichting Rietveldprijs is vastbesloten daar ook de komende 25 jaar aandacht aan te geven en aandacht voor te vragen.

Over Tom Frantzen
Tom Frantzen studeerde in 1995 cum laude af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Vanaf 1997 is hij zelfstandig architect, zijn bureau FRANTZEN et al architecten is sinds 2002 in Amsterdam gevestigd. portret_Tom-Frantzen_smallSinds 2009 is hij ook partner van projectontwikkelingsbedrijf Lemniskade projecten. Diverse nominaties en prijzen vielen hem ten deel, waaronder de Charlotte Kohler Award en de Zuiderkerkprijs en hij was winnaar van de duurzaamheidstender kavel 22 Buiksloterham (Patch 22, 2016 gereed). Daarnaast deelt Tom Frantzen zijn kennis bij diverse nevenactiviteiten, waaronder het geven van onderwijs en lezingen in binnen- en buitenland. Van maart 2008 tot en met eind juni 2016 heeft Tom Frantzen een belangrijke rol gespeeld in de stedelijke en architectonische ontwikkeling van de stad Utrecht in zijn onafhankelijke adviesrol als voorzitter van de Commissie(s) Welstand en Monumenten. 

  • Datum: 18 juni, 16:30 uur
  • Duur: Max.1 uur
  • Locatie: Stadskantoor, Stadsplateau 1
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: Boek uw ticket