Rietveldlezing 2008 | Niet vorm geven, maar vorm vinden

De 1e Rietveldlezing is gehouden op 30 november 2008 in het Stadhuis van Utrecht door Bertus Mulder.

Rietveldlezing 2008

Bertus Mulder (1929, Dedemsvaart) is een interessante figuur in de Nederlandse architectuurwereld.

Eind jaren tachtig van de 20e eeuw verwerft hij zich naam met de restauratie van het Rietveld Schröderhuis, een veelbesproken project dat de opvattingen over de restauratie van jonge monumenten op scherp zet.

Met zijn bureau, Werkplaats voor Architectuur Utrecht, doet hij een grote variatie aan projecten. Het zijn toonaangevende renovaties van jongere Bouwkunst in o.m. Utrecht en Amsterdam, maar ook nieuwbouwprojecten waarin hij de principes van het modernisme combineert met een vanzelfsprekende architectuur.

Dit modernisme leerde hij uit de eerste hand op de Hochschule für Gestaltung in Ulm waar de ideeën van het Bauhaus werden voortgezet en in zijn intensieve contacten met Gerrit Rietveld in de jaren vijftig en zestig.

Een bijzondere plek in zijn oeuvre heeft Het Gebouw uit 2005. Voor dit kunstproject in Leidsche Rijn werkte Mulder samen met kunstenaar Stanley Brouwn. Op unieke wijze wist hij de ruimtelijke principes van de kunstenaar hier om te zetten in een bruikbaar gebouw.

Het Gebouw laat zien waar Mulder in excelleert: een ingewikkelde opgave tot een helder, logisch en overtuigend ontwerp terugbrengen.