P+R De Uithof

P+R De Uithof_(c) Ronald Tilleman_20131017-0775fusionDe nieuwbouw voor P&R De Uithof is onderdeel van het stedenbouwkundige masterplan van OMA voor de universiteitscampus de Uithof in Utrecht en is gelegen aan de afrit van de snelweg A28. Het transferium biedt 2.000 parkeerplaatsen verdeelt over 9 parkeerlagen en op maaiveld een centraal plein met bushaltes, tramperron, fietsenstalling en commerciële ruimtes. 1500 parkeerplaatsen zijn bestemd voor automobilisten die in De Uithof werken en 500 plaatsen voor mensen die naar het Utrechtse centrum willen reizen met de bus of toekomstige tram.

Het gebouw onderscheidt zich door de geknikte vorm, hellende vloeren en lokaal verdiepingen met overhoogte die het gebouw identiteit en karakter geven. Het open en transparante ontwerp draagt bij aan de publiekskwaliteit, oriëntatie en sociale veiligheid.

P+R De Uithof_(c) Ronald Tilleman_20131017-0785 lowres

Het centrale atrium in het hart van het gebouw vormt hiervan de kern. Het daglicht, de spectaculaire trappartijen en een drietal Ginkgo bomen maken het atrium tot dé centrale verblijfsruimte voor alle bezoekers en gebruikers van tram, bus en auto; het is het brandpunt in de oriëntatie.

Bijzonder is de klimwand aan de zuidgevel van het gebouw. De wand is op verzoek van de Utrechtse Sportraad gebouwd in opdracht van de Universiteit Utrecht voor het sportcentrum Olympos en de Utrechtse klimvereniging USAC.

P&R De Uithof de grootste parkeergarage van Utrecht.

P+R De Uithof_(c) Ronald Tilleman_20131017-0628-bewerkt

Architect: KCAP Architects&Planners in samenwerking met studioSK

Foto’s: Ronald Tilleman

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!