Parkpergola Máximapark

In het hart van de Leidsche Rijn bij Utrecht, is in het onlangs geopende Máximapark het eerste deel van de Parkpergola gerealiseerd. De Parkpergola omsluit de Binnenhof van het park, als een transparante rand die in de toekomst grotendeels begroeid zal zijn. De Parkpergola markeert de overgang van het Lint, met zijn dynamiek van wandelende, fietsende en joggende mensen, naar de Binnenhof, waar het rustig is en veilig. Met de Parkpergola komen natuur en cultuur samen en wordt de allure van het Máximapark versterkt.

De pergola omsluit de lommerrijke kern van het Ma¦üximapark -®Irvin van HermertDe pargola is een grens maar vormt ook een verbindging tussen park en stad, tussen natuur en bebouwing -®Jeroen Musch

Het innovatieve ontwerp van West 8 bestaat uit betonnen honingraatelementen van 6 meter hoog, circa 3.3 meter breed en 80 centimeter diep. De 280 aaneengeschakelde elementen zijn gefundeerd op een doorgaande betonplaat op heipalen. De ‘poorten’ in de pergola worden gevormd door afwijkende eindelementen met dierenmotieven die op Escher-achtige wijze vanuit de honingraatstructuur ontstaan.

De honingraat heeft aan de buitenzijde een afgeronde vorm, waardoor de pergola een zachte uitstraling krijgt. De elementen zijn aan de binnenzijde voorzien van een grove korrelstructuur, zodat daar mos en rotsplantjes kunnen groeien. In de honingraten is ruimte voor plantenbakken of vogelkasten. De Parkpergola brengt als verticaal ecologisch landschap en natuur in de stad. Binnen de door klimplanten veroverde pergola waan je je in een beschermde wereld waar de seizoenen, de natuur en de ontmoeting voorop staan.

 

Architect: West 8

Foto’s: Jeroen Muschbuiten de pergola loopt Het Lint, een wandel- en fietspad -®Jeroen Musch

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!