Kromhout kazerne

De Kromhout Kazerne ligt aan de rand van Utrecht, op de plek waar vroeger Fort Vossegat was, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de gebouwen zijn in totaal ruim drieduizend werkplekken. Daarnaast omvat het kazerneterrein van negentien hectare, sport-, vergader-, restaurant- en legeringsfaciliteiten.

Kromhout Kazerne Utrecht

Drie oorspronkelijke onderdelen van het fort zijn behouden gebleven: de Brug met 12 gaten, de Tamboershut en de bomvrije wachtruimte. MVSA Meyer en Van Schooten Architecten heeft in samenwerking met restauratiearchitect Bureau Fritz en Karres en Brands landschapsarchitecten deze drie monumenten als cultuurhistorische leidraad gebruikt voor het ontwerp van de nieuwe Kromhout Kazerne.

Hierbij is rekening gehouden met integratie en wederzijdse ondersteuning van gebouwen en het landschap. De functies worden geconcentreerd waardoor open ruimte als kwaliteit kon worden toegevoegd en toekomstige groei kan worden gerealiseerd. Het plan bestaat uit drie delen: het Veld, de Wig en de Strip.

In het Veld aan de westkant zijn in een open setting losse bouwvolumes met de faciliteiten voor legering, sport, vergaderen en een restaurant ondergebracht. Het Veld zoekt de relatie op met de ruimtelijke structuur van het nabij gelegen University College Utrecht, dat sinds 2000 een deel van de oude kazerne gebruikt.

Kromhout Kazerne Utrecht

De Wig is de drager van het stedenbouwkundig plan: het is een centraal gelegen, wigvormig park met daarin de tamboershut, de bomvrije wachtruimte en een legeringsgebouw.

In de Strip, aan de oostzijde, liggen de9 kantoorgebouwen haaks op de hoofdweg door het park. Aan de andere zijde wordt de Strip besloten door een lange waterstrook. De bebouwing heeft een eenheid in architectuur door de witte belijning van de luifels.

Doordat de kantoorgebouwen haaks op de weg staan ontstaan er doorzichten en tussenliggende tuinen die elk hun eigen sfeer hebben. De brug met de 12 gaten is opgenomen in het ontwerp van de laatste twee werkgebouwen.

Aanbestedende dienst:
Ministerie van Defensie, Projectorganisatie PPS Kromhout Kazerne Utrecht

Opdrachtnemer:
Komfort BV (een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam Concessies, Strukton Integrale Projecten, John Laing Investments Ltd.)

Stedenbouwkundig plan en landschapsontwerp:
Karres en Brands landschapsarchitecten BV
MVSA Meyer en Van Schooten Architecten

Architectuur en interieurontwerp:
MVSA Meyer en Van Schooten Architecten

Restauratiearchitect:
architectenbureau Fritz

Fotografie: Jannes Linders

5 reacties op “Kromhout kazerne”

 1. Gustaaf zegt:

  Prachtig ontwerp voor een moderne organisatie

 2. Stan van Beckhoven zegt:

  Prachtig ontwerp.

  Een aanwinst en mooie aanvulling voor dit gebied.

 3. […] De Kromhout Kazerne ligt aan de rand van Utrecht, op de plek waar vroeger Fort Vossegat was.  Meyer en Van Schooten Architecten heeft in samenwerking met restauratiearchitect Bureau Fritz en Karres en Brands landschapsarchitecten drie oorspronkelijke onderdelen van het fort als cultuurhistorische leidraad gebruikt voor het ontwerp van de nieuwe Kromhout Kazerne. Het complex is genomineerd voor de Rietveldprijs 2013. […]

 4. Theo de Ruiter zegt:

  Ik heb zojuist een artikeltje in De Oud-Utrechter geplaatst over de brug met twaalf gaten. Nu ik zie hoe de omgeving van de brug veranderd is, past maar een woord: chapeau!

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!