De Golf, spoorzone Terwijde

De Golf ligt in het meest noordelijke deel van Leidsche Rijn, in het deelplan Terwijde Zuid, een strook stedelijke bouwblokken langs het spoor. De bouwblokken worden afgewisseld door een aantal smallere kavels waarvan de Golf er één is. Langs de interne, openbare ruimten van de bouwblokken, voert naar het centrum van Terwijde een langzaam verkeersroute, de scenic walk.

De oorspronkelijke opgave voor de Golf was een opvallend gebouw te ontwerpen dat onder andere een kerk en een woongroep zou huisvesten. De woongroep is van de Stichting Timon, een stichting die jonge individuen opvangt en begeleidt in het zelfstandig wonen.

Gekozen is voor een groot stedelijk gebaar. De kavel is in de lengte in drieën gedeeld. De stroken zijn naar behoefte opgetild waardoor een golvend landschap is ontstaan die op vanzelfsprekende wijze van de hogere en dichtere bebouwing langs het spoor overgaat in de lagere en lossere bebouwing langs de Mijl.

De Golf Terwijde - Foto: Arie de Leeuw

Waar licht of een buitenruimte gewenst is , zijn de stroken uitgehold. De 60cm dikke gemetselde schijven die de drie stroken definiëren, lopen ononderbroken door. Ter plaatse van de scenic walk, een wandelroute die door het gebied loopt, zijn in de schijven poorten geplaatst.

Het sociale karakter van de te huisvesten functies is verder uitgewerkt in de architectuur. Zo zijn er gezamenlijk te onderhouden tuinen en beschutte uitnodigende buitenverblijven. Langs de scenic walk bevinden zich de kerk en een binnenplaats. Voor de sociale veiligheid is de woongroep rondom de binnenplaats gesitueerd en kijkt de 24 uur per dag bemande adl unit uit over de stiltetuin.

Het gebouw omvat 86 woningen, een gemeenschappelijke ruimte voor de woongroep, een grote zaal met aangrenzende ruimtes en een stiltetuin, een adl unit (een hulppost voor mindervalide), 3 bedrijfsruimtes, een parkeergarage, een atrium en twee gemeenschappelijke tuinen.

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!