Creative Valley winnaar Rietveldprijs 2011

De vakjury kent de Rietveldprijs 2011 toe aan Creative Valley van GENT & MONK architecten.”Creative Valley is van alle ingezonden projecten het meest verrassend en heeft, als antwoord op een actuele opgave, het meeste betekenis”, aldus de jury.

rietveldprijs uitreiking 2011 creative valley

“In tijden waarin meer dan zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat en bedrijventerreinen achterhaald raken, lijkt het not done om een splinternieuw kantoorgebouw te realiseren.”

“Dat de filosofie over kantoor- en bedrijfslocaties de laatste jaren ingrijpend is veranderd, betekent enerzijds dat er moet worden nagedacht over wat te doen met de gebouwde voorraad. Momenteel gaat de discussie vooral hierover.”

“Maar het betekent ook dat er moet worden nagedacht over hoe kantoorlocaties en bedrijventerreinen er dan wel uit moeten zien. Daarop geeft Creative Valley een overtuigend antwoord.”

“Creative Valley wijkt rigoureus af van de marktconforme kantoorbouw en biedt daarmee een voorbeeldig en nieuw concept. Het ontwerp stimuleert interactie en informele contacten, samenwerken en het delen van faciliteiten, het is een feest om in te werken en te verblijven. Het gebouw is – ondanks zijn weinig verheffende locatie – toch duurzaam, want het trekt mensen, en het zorgt voor verlevendiging van het gebied.”

Creative Valley Facade

“De enorme cortenstalen deur en de gemoedelijke postbussen bij de entree maken al bij binnenkomst duidelijk dat hier iets nieuws gebeurt. Buitenruimte op alle verdiepingen biedt uitzicht op de weidse snelwegomgeving. Een groentetuin op het dak van de parkeergarage en een biologisch restaurant stimuleren andere vormen van bewustzijn.”

“Het is een spannende toekomstvisie op het nieuwe werken, en een staaltje van gedurfd opdrachtgeverschap.”

(Tekst: Juryrapport Rietveldprijs 14 september 2011)