Bestuurscentrum Rabobank Nederland

Rabo-Bestuurscentrum-Kraaijvanger-Urbis

Het Rabo bestuurscentrum is een stedelijke inpassing die pas achteraf eenvoudig lijkt: het oude blauw spiegelende gebouw uit de jaren ’70 is ongemerkt opgenomen in de nieuwbouw, en de logistiek is aan de voorzijde onzichtbaar. Het ontwerp bevestigt het nieuwe imago van de bank (transparant en duurzaam), maar hierachter gaat de complexe wereld schuil van de ‘Rabo-campus’ waarin diverse bestaande gebouwen, openbare functies en vervoersstromen zijn opgenomen.

Het ontwerp is geëvolueerd vanuit twee torens met een tussenstuk tot één dubbeltoren, waarvan de zuidelijke helft is ‘uitgedraaid’ –als de voet van een balletdanseres—in de as van de van Zijstweg. Een stedenbouwkundige verankering van deze ogenschijnlijk vrij gevormde toren.

De plint biedt met zijn grote overstek een bijzondere publieke ruimte: tegelijkertijd openbaar , ruim en comfortabel, én zichtbaar behorende tot de Rabobank.

De paradox van het bestuurscentrum is een ‘open, gastvrij gebouw voor een intern georiënteerd programma’. Transparantie was naast duurzaamheid het sleutelwoord van de organisatie, maar deze kent begrijpelijke beveiligingsprotocollen. Het gebouw toont een sterk imago aan de Croeselaan: de golvende glazen dubbeltoren op een open, publieke plint.

Rabo-Bestuurscentrum-Kraaijvanger-Urbis

In deze plint is de publieke galerij met de Rabo- kunstcollectie en de tijdelijke exposities ondergebracht, het interieur van de plaza met een grote verscheidenheid aan overleg- en ontmoetingsruimten. In de toren kantoordomeinen met flexibele werkplekken.

Bij aanvang was de ambitie het ‘duurzaamste kantoor van Nederland’ te bouwen. De hoge duurzaamheidscore heeft deze ambities waargemaakt, al is zo’n titel (gelukkig maar!) tijdelijk.

Onder andere door het klimaatsysteem, de gevel bestaande uit 3 lagen glas en de hoge toekomstwaarde (flexibiliteit). Ook zijn voor het eerst in Nederland twin-liften toegepast: twee kooien in één schacht om de capaciteit te maximaliseren bij een zo gering mogelijke afmeting van de kern.

7 reacties op “Bestuurscentrum Rabobank Nederland”

  1. P. Dame zegt:

    Uniek gebouw in Utrecht en in de rest van Nederland

  2. Henk de Vos zegt:

    Schitterende architectuur, een boeiend gebouw, een genot om naar te kijken.

  3. C. van Breugel zegt:

    Ik heb leiding mogen geven als Projectdirecteur van de Bouwcombinatie. Vanaf de start van de bouwactiviteiten is het een bijzonder project geweest. In de ruwbouw is er zeer milieu bewust gebouwd. Een belangrijk onderdeel was de gewicht besparende betonvoelen. Dit door Bubble deck vloeren. De zeer transparante gevel met zijn bijzondere opbouw. Ook het interieur is van grote allure. Met een prachtige toepassing van natuurlijke materialen.

    Vanuit het project is rondom de stad Utrecht prachtig te aanschouwen.
    Als binnenstedelijk project heeft het een uitstraling van een diamant in de heerlijke stad Utrecht.

  4. M. van Prooijen zegt:

    Schitterend gebouw wat allure geeft aan de omgeving. Duurzaamheid zit hem hier ook in de tijdloosheid van het ontwerp!

  5. Roel Petri zegt:

    De vorm is om van te smullen.

  6. Johan zegt:

    Aan alle bovenstaande schrijvers: je zou het gebouw ook als een stuk horizonvervuiling kunnen beschouwen.

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!