Beschrijvingen en foto’s nominaties 2020

De acht genomineerde projecten voor de Rietveldprijs 2020 worden hieronder in willekeurige volgorde toegelicht. Zie ook de aankondiging van de nominaties voor 2020.

 

Hof van Cartesius, Vlampijpstraat Charlotte Ernst i.s.m. RHAW architecture, Dynamo, Flux, Uitvindersgilde en Archifré

Foto Robert Oostenbroek
 

In het Werkspoorkwartier biedt het Hof van Cartesius werkplekken aan creatieve en duurzame ondernemers. De circulair gebouwde paviljoens liggen als een hofje rondom een publieke binnentuin. Bij circulair bouwen met restmaterialen is vooraf minder duidelijk hoe het eindresultaat eruit zal zien. Ook is de rol van de architect anders. De gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor de gevelinvulling, onder regie van de architect: ‘Het is een lappendeken van vormen en materialen, maar die heeft wel structuur en de vlakverdeling klopt met de ruimte ernaast. Als een soort quilt.’ Ondanks het diverse materiaalgebruik — van bamboe tot moutzakken — vormen de paviljoens een eenheid. Zo hebben alle ruimtes een transparante gevel aan de zijde van de binnentuin. Het Hof van Cartesius dient als proeftuin voor de circulaire economie en voor een andere manier van gebiedsontwikkeling. Meer informatie en video

 

Patiowoning, Ridderhofstad Marcel Martensen Architect BNA BNI

Foto Marcel Martensen
 

In het historische centrum van Utrecht staat een bouwwerk waaraan door de eeuwen heen veel is verbouwd. Zo was een reeks met elkaar vergroeide ruimtes ontstaan zonder duidelijke samenhang. Het historisch erfgoed was ondergesneeuwd en de binnentuin overdekt, waardoor daglicht ontbrak. Bij de transformatie tot patiowoning is een substantieel deel gesloopt. De historische onderdelen zijn vrijgemaakt en waar mogelijk gerestaureerd. Na verwijdering van de overkapping beschikt het gebouw weer over een binnentuin. Zo konden veel ruimtes glazen gevels krijgen en is het een lichte woning geworden. Door het terughoudende karakter schikt de patiowoning zich op natuurlijke wijze in het historische weefsel van de stad. Meer informatie en foto’s

 

Fietsenstalling, Stationsplein Ector Hoogstad Architecten

Foto Petra Appelhof
 

De grootste fietsenstalling ter wereld maakt deel uit van de herontwikkeling van het stationsgebied. Ector Hoogstad Architecten ontwierp ook het bollendak dat het vernieuwde Utrecht Centraal verbindt met het stadscentrum. Onder het verhoogde plein draagt de drie verdiepingen tellende fietsenstalling bij aan de toekomst van duurzame mobiliteit. De stalling voor 12.500 fietsen heeft directe ondergrondse verbindingen met de treinperrons en zorgt bovendien voor een bijzondere fietservaring. Meer informatie en video

 

Superlofts Blok Y Veemarkt, Sartreweg Marc Koehler Architects

Foto Marcel van der Burg
 

Het gebouw herbergt dertig ‘Superlofts’ in vijf formaten en prijsklassen, met als resultaat een grote diversiteit aan woningen en bewoners. Het ‘open’ gebouw van vijf verdiepingen bestaat uit een vast betonskelet met daarbinnen lofts die de bewoners zelfstandig konden invullen. Geen twee appartementen zijn hetzelfde, want de eigenaren kregen niet alleen de vrijheid om de ruimte zelf in te delen of een bestaande plattegrond aan te passen, maar ook om de buitengevel te bepalen. Het samenspel van het vaste betonskelet met de maatwerkgevels levert een stoer maar dynamisch gebouw op. De verschillende entrees, balkons en raampartijen geven het geheel een levendig aanzien. Meer informatie en video

 

Anatomiegebouw, Bekkerstraat Marcel Martensen Architect BNA BNI

Foto Luuk Kramer
 

Het imposante Anatomiegebouw uit 1921 maakte deel uit van de faculteit Diergeneeskunde. Architect Joseph Crouwel ontwierp het gebouw tegelijk met het postkantoor aan de Neude in de stijl van de in Amsterdamse School. Na vertrek van Diergeneeskunde raakte het gebouw in mindere staat. Een nieuwe eigenaar heeft het laten renoveren en restaureren met gevoel voor het oorspronkelijke ontwerp. Het Anatomiegebouw heeft deels z’n oorspronkelijke functie terug voor nascholing en workshops. De centrale hal is weer een kloppend hart en het Anatomisch Theater en de Snijzaal zijn met moderne middelen hersteld. In de zijvleugels zijn appartementen gerealiseerd zonder het gebouw noemenswaardig te belasten. Meer informatie en foto’s

 

Kubuseiland Terwijde, Sigmund Rombergstraat BFAS/Stefan Bödecker

Foto Aero Vista Luchtfotografie
 

Het iconische Rietveld Schröderhuis vormde de inspiratiebron voor Kubuseiland. De architectuur van de huizen is zo vrij mogelijk gehouden met slechts enkele spelregels, zoals een vierkant hoofdvolume van 10 x 10 x 10 meter of een variant daarvan (met 9 of 7 meter). De kubusvorm heeft in de meeste gevallen geleid tot interne ruimtelijke oplossingen in de vorm van vides, split-levels of dubbelhoge ruimtes. Belangrijk is ook het landschapsontwerp. Zorgvuldig gekozen boomsoorten, heesters en bloemen geven het eiland een bijzondere sfeer. Centraal ligt een grote gemeenschappelijk ruimte die wordt beheerd door de eilanders. Meer informatie en video

 

Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum, Centrumboulevard Annebregje Snijders

Foto Luuk Kramer
 

Bovenop de tunnelbak van de A2 bij Leidsche Rijn Centrum moest een busstation komen. Ondanks de beperking van de maximale belasting is er toch een overkapping ontworpen die past in de stedelijke context. Op de kop van het Berlijnplein dient het busstation als afsluiting van de grote open ruimte. De overkapping staat aan de diagonale as van de Parijsboulevard. In de constructie van staal en doek komen schoonheid en techniek samen. Aan tien kolommen van 15 meter hoog hangt een samengesteld driehoekig stalen frame, waartussen het doek is gespannen. Het effect doet denken aan een kathedraal. De kabels, stangen, goten en lijsten verrijken het beeld en fungeren zo als ornamenten. Meer informatie en video

 

CPO Kavel A Veemarkt, Sartreweg/Livarstraat CC-STUDIO

Foto CC-STUDIO
 

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Op het Veemarktterrein zijn verschillende kavels ingevuld door groepen bewoners die samen met architecten de eigen woonomgeving hebben ontworpen. Het project Kavel A is een verzameling van veertien energiezuinige huizen rondom een gezamenlijke binnentuin, met daaronder een parkeergarage. Achter een witgepleisterde gevel komen verschillende woondromen samen in een complex dat groei, verandering en eigen indeling als uitgangspunt heeft. Meer informatie en video