AM Huis, Papendorp

Gebouw

De gebouwen van Nieuwerijn II staan aan de Ortteliuslaan als villa’s in een park tegenover de forse stedelijke wandbebouwing van de Taats. De ‘villa’s’ zijn vrijstaand en hebben ieder een eigen identiteit. De nieuwe huisvesting van AM plaatst zich in deze reeks op een prominente plaats op de hoek van de Orteliuslaan en de Bleaulaan.

Het gebouw is alzijdig op eenduidige wijze vormgegeven en onderscheid zich door zijn eenvoudige structuur en expressieve materialisering. Het bestaat uit vier gelijke bouwlagen van 32 x 42 meter inclusief parkeerlaag.

AM-Huis-Claus-en-Kaan-Rietveldprijs-01

De auto’s staan zichtbaar geëtaleerd op de beganegrond in het gebouw. Vanuit garage is de entree naar de bovengelegen kantoorverdiepingen achter een glasgevel zichtbaar.

In contrast met de rigide opbouw van de gevel staat het interieur ten dienste van ruimtelijke eenheid die de drie verdiepingen in verticale zin verbindt. Een grote vide met licht van boven over de volledige hoogte van het gebouw en een statige trappartij vormen het hart waaromheen de vrij indeelbare open kantoorvloeren liggen. Zo heeft het kantoor in al zijn eenvoud een ruimtelijke kwaliteit welke voorbij de gevel gaat.

Het kantoorprogramma is verdeeld over de eerste, tweede en derde verdieping. De werkplekken zijn verspreid in al dan niet gesloten kamers of grote open ruimtes langs de gevels aan de buitenzijde van de verdiepingsvloeren.

Midden in het gebouw is er een grote vide met een royale trap. Rondom deze middenzone wordt het gebouw één ruimtelijk geheel en het daglicht dringt hier binnen tot de kern van het gebouw. Er ontstaan zichtlijnen tussen de verschillende verdiepingen, de entree, de plaza, de horeca, de conceptruimte en het vergadercentrum. De route door het gebouw voert als een ruimtelijk avontuur langs de bijzondere programma’s en werkplekken.

Voor het AM Huis ontving Claus en Kaan Architecten in 2011 de tweejaarlijkse Betonprijs.

2 reacties op “AM Huis, Papendorp”

  1. Ying zegt:

    nice project!

  2. A. Assies zegt:

    Ja, Claus en Kaan

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!