Uitbreiding IKEA

 

1- KA - IKEA Utrecht - Publicatie - Fotografie IKEA - Foto 01 - Rietveldprijs - 21-05-2015

IKEA Nederland wilde graag de winkel in Utrecht uitbreiden. De enige mogelijkheid hiertoe bleek aan de noordzijde van de bestaande winkel, op de plek van de sportvereniging Faja Lobi KDS. Omdat de voetbalvereniging graag op deze locatie wilde blijven, kwam IKEA met het idee om de velden op te tillen naar een hoogte van 10 meter, bovenop het dak van een nieuw te bouwen 3-laagse parkeergarage.

3- KA - IKEA Utrecht - Publicatie - Fotografie Bart Weerdenburg - Foto 03 - Rietveldprijs - 21-05-2015

Met doordachte positionering van programmaonderdelen en zorgvuldig ontwerp van de gevels heeft Knevel Architecten een gepaste aansluiting met de directe omgeving weten te realiseren. Aan de oostzijde sluit de nieuwe toegang tot de winkel aan op de meubelboulevard. Aan de noordzijde is een gevel ontworpen die zal begroeien en aansluit op het plantsoen en de woningen van Kanaleneiland. Aan de westzijde sluit de entree van de sportaccomodatie aan op de nieuwe regionale recreatieve zone langs het Amsterdam Rijnkanaal, die op dit moment nog volop in ontwikkeling is.

De realisatie was een boeiend proces waarbij de winkel tijdens de transformatie geen dag gesloten is geweest terwijl alle programmaonderdelen een andere plek hebben gekregen. Door de stapeling van programma, de grote schaal van de bebouwing en een openbare weg dwars door het gebouw, is een complex ontstaan met een zeer aansprekend grootstedelijk karakter.

Knevel Architecten

Architect: Knevel Architecten

Foto’s (van boven naar beneden): IKEA, Bart Weerdenburg, Leonard Faustle

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!