Transformatie van kantoorgebouw naar woongebouw

Nijenoord Utrecht | Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw

RVPdiederendirrix_Nijenoord_BASE_20170526_04Dit voormalige kantoorgebouw aan de Nijenoord 2 – 4 te Utrecht is ingrijpend getransformeerd. Het gebouw stamt uit de jaren ’60 en was het kantoor van Jeugdzorg.

In de bestaande situatie oogde het in meerdere fases gebouwde pand zeer onsamenhangend en rommelig. De nieuwe gevel heeft een regelmatig gemetseld raster gevuld met lichte baksteen en goudkleurige aluminium schuifpuien. Dit geeft het gebouw een frisse uitstraling die past bij de nieuwe woonfunctie.

Subtiele details zoals de metselwerk rollagen boven en onder de gevelopeningen en een verspingende diepte van de negge dragen bij aan de verfijnde uitstraling van het gebouw.

Mix van appartementen

RVPNijenoord tijdens de bouwIn het gebouw bevindt zich een mix van studio­appartementen en tweekamer­appartementen, in totaal 115 woningen. De begane grond ligt meer dan een meter hoger dan het maaiveld waardoor het souterrain deels ingezet is als woonruimte voor de appartementen op de begane grond.

Verduurzamen bestaande gebouw

Bij deze transformatie was het verduurzamen van het bestaande gebouw een belangrijk thema. De woningen zijn uitgevoerd met een duurzaam verwarmingssysteem waarbij d.m.v. een luchtwarmtepomp met elektrische naverwarming de vloerverwarming wordt aangestuurd.

Architect
Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw Eindhoven | Rotterdam

Projectteam
Paul Diederen, Joost Roefs, Thijs Kieboom, Pascal Croes, Igor Bassa, Danny Martens

Opdrachtgever
CityPads Utrecht

Aannemer
Groenen Bouw Veldhoven

Brutovloeroppervlakte
4.250 m2

Programma
Transformatie van kantoorgebouw naar woongebouw met 115 appartementen

Fotograaf
Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY