Kop van Lombok

 

Marlies Rohmer, Kop van Lombok; Utrecht.

Blok 1 betreft een woongebouw op een plint van winkels en een 2-laagse parkeerkelder. De woningen zijn divers qua type en grootte, zodat een dito variatie aan bewoners ontstaat, passend bij een stedelijke sfeer. De ontsluiting van de woningen varieert: sommige worden direct vanaf het dek ontsloten, andere middels een binnenstraat (Damstraatzijde) of een hogere hof met galerij (Westpleinzijde). Door deze onderverdeling ontstaan verschillende domeinen, ‘buurtjes’. Talloze vides laten licht en lucht binnen, op strategische plekken bieden ramen doorzicht naar de straat. En dan is er ook nog een gezamenlijke daktuin met picknicktafels, loungebanken en grandioos uitzicht over de stad.

Daar waar het gebouw van buiten als een grote vriendelijke reus oogt, heeft het interieur een uitgesproken menselijke maat. De ruimtelijkheid wordt versterkt door de vele verschillende appartementen. Er zijn maisonnettes met dakterrassen, appartementen met balkons en woningen met ‘Franse’ erkers die helemaal opengevouwen kunnen worden. Sommige woningen hebben een prive-bankje bij de voordeur, andere een eigen voortuintje. Twee kleine woningen kunnen telkens tot één grote gekoppeld worden.

De plint is bestemd voor winkels en bedrijven: een supermarkt, een meubelhal in het hart van het diepe complex. Daaromheen aan de gevels kleinschalige winkels, horeca en bedrijfsruimten. Voor bewoners, winkelend publiek en moskeebezoekers zijn er twee ondergrondse parkeergarages.

0901_Kop van Lombok_TvdH20140901-212_lowres

De geknikte gevel vat in één keer de schuine rooilijnen (trapeziumvorm wijk Lombok) en de hoogteverschillen samen. Een Deense grijzige genuanceerde handvormsteen, gecombineerd met leisteenstroken die zichtbaar met grote dopmoeren bevestigd zijn, zet de toon. Vouwpuien in de geknikte erkers zijn volledig open te zetten, zodat de woning in één klap een buitenruimte wordt. De puien eindigen in een daklicht waardoor een soort
verticale ‘eindeloosheid’ ontstaat. Ook aan de binnengevels zijn duurzame mooi verouderde materialen toegepast. Azobehout voor de galerijen en goudkleurig aluminium voor kozijnen en gevelbeplating.

0901_Kop van Lombok_20141003_001_0257_john_gundlach lowres

Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer

Foto’s (van boven naar beneden): Daria Scagliola, Thea van den Heuvel, John Gundlach

Reageer

Plaats hier je bericht. Dank je!